onze lieve vrouwe ter eem
daam fockemalaan 22
amersfoort


info@johanne.nl

holy website
workshops

keramiek
avonturen
(soon)


deze verhalenbundel is gemaakt voor Stichting JIM,  een vernieuwingsbeweging binnen de wereld van de jeugdzorg. JIM is de afkorting van jouw informele mentor. het idee van dit concept is dat kwetsbare jongeren in hun eigen omgeving een mentor kunnen kiezen. de jimaanpak is nieuw, maar slaat aan. onlangs adviseerde minister de jonge zorgverleners om met informele mentoren te gaan werken.

in de bundel staan intieme levensverhalen van jongeren, hun zelfgekozen mentoren en hulpverleners. we kozen voor een klein, intiem boekje waarin de verhalen een mooi podium krijgen doordat je de flappen van het boekje open moet vouwen om ze te lezen. het idee is dat deze drie mensen verbonden zijn met elkaar, heel letterlijk ook zichtbaar in het ontwerp. als je het opent krijg je een inkijkje in de verbinding van jongere, mentor en hulpverlener, sluit je het zijn ze weer met elkaar verbonden door de lijn aan de onderzijde van de pagina. bovendien: doordat de verhalen van de mentor en de hulpverlener op de flappen staan, staan ze in het ontwerp letterlijk om de jongere heen. ze omarmen hem als het ware. 

doordat de meeste geïnterviewden anoniem wilde blijven, is de bloem met wortel als synoniem gekozen. de titel van het boekje is: 'met je eigen wortels groei je het mooist'. immers, doordat jongeren uit hun eigen grond een wortel halen (de mentor komt uit het eigen netwerk) groeien ze mooier. de bloem staat voor de jongere, de wortels voor de JIM. samen groeien ze en stralen ze.

naast de huisstijlkleuren heb ik huidtinten gebruikt om de ervaring mee te geven van huid, aanraakbaarheid en tastbaarheid omdat de verhalen zo persoonlijk zijn. de papierkeuze (cyclus offset) is hier ook op gebaseerd, de kleuren en foto’s komen hier mooi op uit. op de randen van de gevouwen flappen zijn tekstjes van de JIM of jongere te lezen om het persoonlijke element aan de buitenkant zichtbaar te maken.


/ klein boekje met flappen
/ stichting JIM 
/ 2018Johanne de Heus is grafisch ontwerper👩🏽‍💻 met een studio in het inspirerende Eemklooster. ︎ OVER JOHANNE // ︎ CONTACT // ︎ SHOP // ︎ INSTAGRAM